Po lajpcizima, budimpeštama i londonima (o poznanima da i ne govorimo)…

Objavljeno Mar 4, 2014 u Blog

Po lajpcizima, budimpeštama i londonima (o poznanima da i ne govorimo)…

…iliti znam prilično dobro što ću raditi do ljeta. Evo, par termina, čisto da navratite ako ste u blizini. Inače, u veljači je izašlo drugo izdanje Črne mati zemle. Ide ko alva.

Od 13. do 16. ožujka sam na Leipziger Buchmesse, na poziv Tradukija i dr. Alide Bremer malo moderiram, malo prevodim, malo predstavljam knjige, malo kupujem pregršt istih. Osim što predstavljam ČMZ, predstavljam i njemački prijevod odličnog romana Sjajno mjesto za nesreću Damira Karakaša (Ein herrlicher Ort für das Unglück), objavljenog u Dittrich Verlagu. Također, pomoći ću autoru Filipu Hameršaku da predstavi povijesnu studiju Tamna strana Marsa. Hrvatska autobiografija i Prvi svjetski ratobjavljenu u izdanju Naklade Ljevak. To je, koliko mi je poznato, prva knjiga ove vrste na ovim prostorima, prva u kojoj se temi Prvog svjetskog rata pristupa s gledišta kvalitativne analize korpusa od 40-ak autobiografskih zapisa nižih austro-ugarskih časnika, dočasnika i vojnika. Njihova svjedočanstva razotkrivaju na doista potresan način koliko je ideološki heterogena bila ta generacija mladića koja je sudjelovala u najvećem klanju u povijesti. I to je samo početak. Iznimna knjiga, svakako preporučam.

21.  ožujka sam najvjerojatnije u Zadru i govorim na simpoziju o kontaktnoj lingvistici iliti dodirnom jezikoslovlju, o supertajnom znanstvenom projektu na kojem trenutno radim i o tome zašto su frižideri najveći neprijatelji sociolingvističkih istraživanja.

28. ožujka na poziv Gradske knjižnice u Samoboru Draženka Robotić i moja malenkost predstavljamo Črnu mati zemlu. Tome se baš jako veselim jer se čini da je tamo knjiga baš lijepo zaživjela. Bacite oko na njihov knjižnični glasnik Knjigomat. Ma, šta ćete bacat oko, ja ću vam reći – ČMZ je domaća knjiga godine po izboru djelatnika knjižnice!

Od 7. do 10. travnja sam na London Book Fair, predstavljam knjigu u društvu Ede Popovića i predsjednika HDP-a Nikole Petkovića. Bilo bi deplasirano isticati kolika mi je čast biti tamo.

Čim se vratim, 11. travnja u 18.00 gostujem u čitateljskom klubu Milene Ajduković, odnosno Čitateljskom klubu Knjižnice Novi Zagreb. E, sad me zbiljam frka. Tamo će biti ljudi koji su pročitali knjigu i koji u životu čitaju i analiziraju da se sve praši. Donijet ću neke kolače ne bih li ih udobrovoljio. Ili možda alkohol. Da.

Od 24. do 27. travnja sam u Budimpešti, predstavljam sebe, knjigu i Ministarstvo kulture RH na European First Novel Festivalu, uz mlade romanopisce iz svih europskih država i onih država koje se tako osjećaju. A kad sam već tamo, na poziv lektorice Nataše Nedeljković posjetit ću i Katedru za kroatistiku Instituta za slavistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta Eötvös Lorand (u četvrtak, 24. travnja)!

Pa sam onda od 11. do 16. svibnja u Poznanu na međunarodnoj konferenciji o istraživanju germanizama, pa onda još malo od 18. do 22. lipnja u Zadru na konferenciji o povijesnim aspektima kulturnih i jezičnih dodira na području Hrvatske. Pribroji li se tome da imam hrpu nastave, da slažem četiri nova kolegija i još brdo toga, čini se da će pisanje neko vrijeme biti stvar ukradenih i prošvercanih trenutaka. Neka. Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme (Ecc 3:11).

Leave a Reply