Plejliste – što slušam kad radim

Objavljeno Sep 24, 2014 u Blog

Plejliste – što slušam kad radim

Ova je lijepa stranica danas, 23. rujna 2014., otišla na preko 20.000 pogleda. Ha? Sad smo u probranom društvu najposjećenijih 22.500.000 stranica na internetu. E pa, ako to nije dobar razlog za parteeey, ne znam što je. Cure su zaspale, cvakno sam si limenku žuje, pa ću vama dragim ljudima malo napisati što to gleda ekipa na ovoj stranici i usput dodati što mi tutnji iz slušalica kad se bavim tekstovima. Može? Može.

Dakle, www.crnamatizemla.com postoji jedno godinu i pol, što će reći da je u prosjeku mjesečno pokupila jedno 1000 klikova. Zimski mjeseci su najbolji, ljetni najslabiji. Kupate se, rokate križaljke na luftićima, slaja od pistacije i lješnjaka kaplje po već ljepljivim prstima, znam, znam.

Daleko najčitaniji je Kajkavski rječnik (preko 6.000 pogleda), što će reći da na mojoj stranici završi dosta ljudi koje baš i ne zanima ČMZ, nego ih zanima kako se govori u sjevernom Međimurju. Odlično, može i to. No, hote dale, bomo si spili jene gemište.

Drugi najčitaniji dio stranice je Tko sam, pa onda O nastanku romana, a na četvrtom mjestu je Što čitam, iako još nije ni proradio.

Puno se piknete i na Tri naslovnice Dunje Janković, na Blog, na Proslov ČMZ-a i na Kritike.

Prosječno se zadržavate na ovoj domeni 2 minute i 50 sekundi, a najviše vas ima iz Zagreba (više od 60 %), pa slijede Varaždin, Rijeka, Split, Osijek, Zadar, Pula, pa Čakovec. Od 15 % vas koji niste iz Hrvatske, najviše vas ima iz Bosne, Slovenije, Njemačke, SAD-a, Srbije, Brazila, Mađarske i Austrije, nešto manje iz Francuske i Švicarske. A zaletio se pokoji klik i iz Vijetnama, Kenije, Kolumbije i Indonezije.

Ti interneti i sva ta tehnologija, čovječe.

U to ime, da ne smaram dalje, evo male ekskluzive – moje privatne plejliste. Nekome možda bude zanimljivo.

Kad radim, trebam zvukove. To vrijedi i za pisanje proze i za pisanje radova i za ispravljanje testova, zapravo za sve što pokušavam raditi ozbiljno. Osim za nastavu. Predavati sa slušalicama na glavi… Probao sam, ispadne glupo. Idealno bi mi bilo pisati u savršenoj tišini, ali to je rijedak luksuz. Treba mi dakle nešto da blokiram vanjske zvukove, ali i da me ubaci u nekakvo raspoloženje, a ponekad mi treba nešto što mogu jednostavno ignorirati, nešto poznato, ali srcu drago. Dakle, ovo nisu nekakve moje top-liste. Imam omiljenih bendova kojih i nema na ovim plejlistama. Dakle, ovo su samo stvari koje mi pomažu da svaki dan odradim ono što sam naumio.

Evo prve. Ovo ide kad mi treba dizanje (mislim da morate kliknuti na “Popis za reprodukciju” da čujete sve):

 

Evo druge, čini mi se da nju češće puštam. Ovo kad mi treba smirivanje i fokus:

 

Ova sljedeća ide kad je velika buka vani koju treba zdemfati. Zvuk je kao da pada kiša, traje 12 sati. Bude malo čudno kad nakon par sati digneš pogled s ekrana, a vani piči sunčara. Osim toga, to pomaže i bebi da zaspi. Ozbiljno, ja vidio.

 

Četvrta mi paše posebno kad radim kasno. Valjda mi je lakše ako zamislim da je još netko budan.

 

Peta je više za okolinu nego za mene, pušta se na zvučnike, a ne na slušalice. Ono, dođe dan kada ti ne ide, nikako da te krene, a najgore što se može dogoditi je da ti netko od tvojih najbližih uleti s “Ajde, vidim da zabušavaš. Mogao bi konačno montirati ono…”. Evo zvuka koji te i takve može zavarati.

3 Komentari

 1. Super playliste,
  evo nešto slično za ambijentalnu:

  http://rpg.ambient-mixer.com/tavern-by-the-fireside (ovo je u biti 4. s popisa gore + dodaci)

  ili još bolje

  http://science-fiction.ambient-mixer.com/anticipation-at-the-dock-y6

  Može se kombinirati and stuff :)

  • Fala, Hrvuljče. Ovaj SF ‘n’stuff je odličan. Ali u nekom trenutku digneš pogled i vidiš da se još uvijek vozimo u limenim kutijama s kotačima koji dotiču tlo.

 2. Dečki, dajte pliz poslušajte ovu milinu https://www.youtube.com/playlist?list=PL3n5MOFpOSce8nYv_0YU8UMvvPfRfjc0F malo je onak, Justin Timberlake meets Take That on steroids, ali hej, pa šta onda.

Leave a Reply