O dvama velikim priznanjima za ČMZ i o tome zašto biste se u četvrtak navečer svakako trebali slučajno naći u Bjelovaru

Objavljeno Jul 21, 2014 u Blog

O dvama velikim priznanjima za ČMZ i o tome zašto biste se u četvrtak navečer svakako trebali slučajno naći u Bjelovaru

Na novom se romanu radi naveliko. Radni naslov je, ako nekoga zanima, “Ciganin, ali najljepši”. I, budući da se ne vidi svjetlo na kraju tunela, i budući da je to za mene ljuljanje od očaja do oduševljenja, moram si malo podići samopouzdanje. Ovo je moja stranica, zato to i smijem, a ne znam napraviti da to izgleda iole kul. Pa zato, ajmo zaobići prenemaganje. Fanfare, molim.

1. U Magazinu Jutarnjeg lista, u izdanju “Najbolje u 2013.”, Jagna Pogačnik smjestila je ČMZ na prvo mjesto svog izbora deset najboljih ostvarenja domaće proze. Vid’ nuđer:

Kristian Novak: Črna mati zemla

Drago Hedl: Donjodravska obala

Ratko Cvetnić: Povijest instituta

Sibila Petlevski: Stanje sumraka

Jurica Pavičić: Brod u dvorištu

Luka Bekavac: Viljevo

Bekim Sejranović: Sandale

Karmela Špoljarić: Nije ovo Twin Peaks

Ludwig Bauer: Toranj kiselih jabuka

Želimir Periš: Mučenice

 

2. U rođendanskom izdanju Večernjeg lista povodom 55 godina izlaženja objavljen je tekst “Koje knjige napisane u ovih 55 godina svakako treba pročitati”, Denis Derk je imenovao po jedan naslov za svako desetljeće od 1959. do 2009. godine te pet naslova suvremene literature. Evo popisa, tipkam, ustreptao, padam u nesvijest.

Ranko Marinković: Kiklop

Zvonimir Majdak: Kužiš, stari moj

Irena Vrkljan: Svila, škare

Pavao Pavličić: Nevidljivo pismo

Daša Drndić: Leica format

Miljenko Jergović: Srda pjeva u sumrak, na Duhove

Nada Gašić: Voda, paučina

Slobodan Novak: Protimbe

Kristian Novak: Črna mati zemla

Milko Valent: Umjetne suze

 

Pa hajde sad reci. Kamo me stavilo. A ja u stanju napisati rečenicu poput “Bilo je sumorno te večere.” Ozbiljno velim, evo prošli tjedan.

Ali, evo, čujem da neke posrane pelene u drugoj sobi zazivaju moje ime, pa hajde da se vidimo u četvrtak navečer u Bjelovaru, sve ću vam reći o tome. Tamo naime nastupam na poziv Udruge (R)evolucija, u 20.30 na ljetnoj bini uz Gradski muzej, skupa s Krunom Lokotarom i Filipom Žganjarom, sjajnim mladim Bjelovarčaninom, dobitnikom nagrade Na vrh jezika za zbirku pjesama “Skok preko kože” (Algoritam, 2013.).  Baš se pitam, što to jedu u Bjelovaru? Misteriozno. Relativno mali grad, a puca od literature. Tribuson, pa Oblučar, pa Sandra Perić, pa Andrea Pisac, pa sad i Filip… Idem to provjeriti malo, nisu to čista posla.

Jedan komentar

  1. ČMZ je zasluženo stavljena na navedena mjesta! Jednostavno je užasno dojmljiva i stalno te doziva. Čarobna, mogla bih reći!
    Veselim se Ciganinu.

Leave a Reply