Kako završiti ovakvu godinu… ČMZ u Prelogu i Puli

Objavljeno Nov 19, 2013 u Blog

Kako završiti ovakvu godinu… ČMZ u Prelogu i Puli

Da mi je u ožujku, kada je ČMZ izašla, netko rekao što će se sve dogoditi do kraja godine, stresao bih ga šakom ravno u centralu. Znam, nije lijepo, ali postajem sklon nasilju kada mi se obrate takve imaginarne budale.

Nitko nije mogao predvidjeti da će knjiga ovako zaživjeti. Odradili smo desetak promocija, skupili skoro isto toliko lijepih kritika, prva naklada polako presušuje, a počeli su i prijevodi – na slovenski (Đurđa Strsoglavec) i mađarski (Antal Bognar) već dogovoreni, spremaju se i njemački i engleski. Reakcije iz čitateljskih klubova i knjižnica su sjajne – zadnje su pristigle one iz Siska i Samobora.

Osim toga, prošli je četvrtak objavljeno i da je knjiga ušla u finale nagrade Kiklop u kategoriji prozno djelo godine – ČMZ se našla u probranom društvu s romanima Belladonna Daše Drndić i Božanska dječica Tatjane Gromače te zbirkom priča Romana Simića Bodrožića Nahrani me. Život je lijep.

Pa kako završiti ovakvu godinu? Evo moje ideje:

20. studenog vodim radionicu pisanja proze za osnovnoškolce u OŠ Mursko Središće. Tamo se održava deseti, jubilarni susret međimurskih osnovnih škola “Naš mali KAJ”, s hrpom radionica i urnebesno zabavnih sadržaja. Smiljana Čoh vodit će ilustratorsku radionicu, Davor Žerjav i Davorin Mance fotografsku radionicu, a jezičnu će radionicu voditi Ivan Leček i Stjepan Hranjec. Ja ću uz pomoć Srebrenke Puklavec Trstenjak sa svojom grupom od dvadesetak ambicioznih malih pripovjedača diskutirati o tome što to čini svaku dobru priču, kako pronaći svoj pripovjedački glas, kako se potruditi da čitatelja držimo budnim do kraja scene, kako izraditi likove do kojih će čitateljima biti stalo, kako sočno i funkcionalno upotrijebiti dijalekt… Ludilo jedno, jedva čekam.

U utorak, 3. prosinca, u 18.30 gostujem u Knjižnici i čitaonici grada Preloga – hvala Maji Izabeli Lesinger i Dominiki Lukačić-Murković na pozivu. Nije još sigurno hoće li nam se pridružiti urednik Kruno Lokotar – još je malo u šoku od dosadašnje dvije međimurske promocije Črne mati zemle.  Dupkom puna bila je Knjižnica i čitaonica Nikola Zrinski u Čakovcu, o prostorijama Općine Sv. Martin na Muri da se i ne govori.

I, na kraju, od 8. do 10. prosinca gostujem na “Sa(n)jam knjige” u Puli – promocije, diskusije, razgovori s drugim neobičnim organizmima koji vole knjige. Čudno smo, ali inkluzivno društvo. Jedino nisam siguran ima li izlaza za nekoga tko nam se pridruži.

 

 

Leave a Reply