Tri naslovnice – Dunja Janković

031-crnamatizemla

Kad sam zamišljao naslovnicu knjige, imao sam pred očima mutnu fotografiju djeteta koje stoji pred ulazom u tamnu šumu, ali nisam bio kompulzivan oko tog prizora. Kruno je imao u glavi neki primitive art, naivnu dječju slikariju, što mi je bila zanimljiva ideja, ali nisam znao kako to provesti. No, kad je spomenuo Dunju Janković, znao sam da treba smisliti nekoliko natuknica i jednostavno pustiti da se stvar napravi „sama od sebe“.
Dunja je vrhunska mlada likovnjakinja, rođena je 1980., diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a magistrirala na School of Visual Arts u New Yorku. Od 2003. sudjeluje u radu kolektiva Komikaze, a objavila je samostalne stripalbume Agonija (Fabrika knjiga, Beograd, Srbija), Department of Art i Habitat (Sparkplug Comic Books, Portland, SAD), oba albuma su nominirana za Ignatz Award u kategoriji Izvanredni strip, te Circles Cycles Circuits (Firma, Lisabon, Portugal). Idejna je začetnica i voditeljica umjetničkog projekta ŠKVER! u Malom Lošinju, suorganizatorica međunarodnog festivala stripa The Projects te predavačica na američkoj školi za strip pri Independent Publishing Resource Center u Portlandu. Bavi se stripom, ilustracijom, videom i instalacijom, izlaže i izdaje u Hrvatskoj i svijetu, a mali dio onoga što radi možete i sami pogledati na tripica.org.
Kruno joj je poslao opsežan sažetak romana, naglasio vizualno bitne dijelove, a ja sam joj poslao nekoliko pasusa, većinom tamo gdje mali Matija crta ili zamišlja neku od svojih košmarnih scena i otkrio neke svoje predodžbe kojima sam se vodio pri pisanju.
Rezultat je bio takav da od četiri poslana vizuala nekoliko dana nismo ni jedan mogli izbaciti. Govorili smo kao retardirani:

- Ejs, ovo je ludo.
- Možda… al ne, i ova je…
- Hm… Mhm…
- Grgl…

Svaka je slika pričala svoju priču i bila prodorno sugestivna i potresna na svoj način. Kruno je predložio da izbacimo jedan od prijedloga i da krenemo s konceptom tri naslovnice. Nismo previše razmišljali o mogućim posljedicama takve odluke. Svidjelo nam se u tom trenu i to je bilo dovoljno.

O trima naslovnicama pisalo se opširno i na tportalu, a tekst možete pročitati ovdje.