ČMZ u Hrvatskoj knjižnici za slijepe

Objavljeno Jul 15, 2015 u Blog

ČMZ u Hrvatskoj knjižnici za slijepe

U studijima Hrvatske knjižnice za slijepe godišnje se snimi oko 120 naslova. Lijepa je vijest da je prošloga tjedna dovršeno snimanje ČMZ-a, pa je roman sada dostupan i slijepim osobama. Glas koji interpretira pripada Mirjani Sinožić iz HNK Varaždin.

Inače, Hrvatska knjižnica za slijepe u ovom obliku postoji od 2000. godine, a osnovana je s jedinim ciljem da osigura jednak pristup znanju, informacijama i književnosti slijepim i slabovidnim osobama, svima kojima je nedostupan standardni tisak. Jelena Lešaja, članica Upravnog vijeća, rekla mi je da se liste slažu krajem godine za sljedeću. Prate se top liste knjižnica, književne nagrade, prijedlozi i sugestije članova i suradnika. Interesi su šareni, a među slijepim i slabovidnim osobama na posebnoj su cijeni – putopisi!

Sada već pozamašan katalog knjižnice možete pogledati ovdje, a ako ste se pitali koliko traje knjiga kada se čita naglas, evo primjera: u “Brdu” Ivice Prtenjače, inače romanu od sto i pedesetak stranica tiskana teksta, uživali biste oko tri i pol sata.

Leave a Reply