Kritike, recepcija #alinajljepši

Srđan Tešin, rujan 2018, Dometi

U neobjašnjivim ubistvima i leševima bez lica nema nikavog rasizma niti nadnaravne misterije u koju su upleteni „pauci” i „Trafostanice”, Albinina mračna predskazanja i Japicini somnabulni izveštaji iz sveta tame, već samo pohlepa i mržnja s ljudskim likom.

 

Marko Gaić / Bezimena književna zadruga, rujan 2018.

Šizofreno i gotovo histerično na momente. Brutalno, beskompromisno. Kakvo poigravanje sa jezikom. Kakav ples dijalekata, kakva samouverenost u zapisu. Kakve velike i kapitalne društvene misli između višestrukih tokova naracije. Pa ludilo. Mislim, može se sa utiscima koliko hoćete. Zapravo je nakon početnog mučenja čitanje oduvalo do kraja.

 

Vladislava Gordić Petković, srpanj 2018. Behar – časopis za književnost i društvena pitanja

Novakovi romani nisu samo labavo strukturirane istorije slučajeva individualnog, jedva identifikovanog i ne uvek efikasno sankcionisanog nasilja, već su i u jednom mnogo širem značenju distopijska svedočanstva o sadašnjosti, o nemogućnosti obnove humanizma kakvim ga zamišljamo na osnovu njegovih knjiških definicija.

 

Matko Botić, lipanj 2018., Kazalište XXI, 73/74. Kazališni fenomen Novak

U toj kratkoj i burnoj povijesti prožimanja domaće proze i scene, ne pamti se da se jedan pisac, još k tome mlad i s nevelikim opusom, tako dominantno nametnuo kao neupitni prozno-scenski prvak, u kakvog se u zadnjih nekoliko godina prometnuo Kristian Novak.

 

Marinko Krmpotić, kolovoz 2017. Novi list

Istodobnim objavljivanjem svog novog, trećeg po redu romana »Ciganin, ali najljepši« te trećim izdanjem svog prethodnog odličnog romana »Črna mati zemla« mladi hrvatski književnik Kristian Novak istaknuo je kandidaturu za književni događaj godine.

 

Andrijana Kos Lajtman, svibanj 2017. Artikulacije 2/3

Veliki roman o bijegu/padu i točkama koje opravdavaju zaustavljanje.

 

Andrea Kovač, 3. 5. 2017. Moderna vremena

(…) sposobnost dočaravanja životnih priča i jezik kojim su ispričane stavljaju Novaka u vrh recentnog domaćeg proznog izraza. Brojni detalji i konzistencija koja prati priče, vjerodostojne crtice iz života kako individualnog tako i društvenog/kulturnog iznimno su bogato tkanje opsežne priče ispričane u Ciganinu.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

 

Nikola Petković, 19. 3. 2017. Novi List – Mediteran

Stilski, pripovjedno, s nevakidašnjim intelektualnim nabojem, umnoženim introspekcijama, perfekcionističkom polifonijom decentrirane fokalizacije, kojom se slaže mozaik nedokučive banalnosti dobra i zla, svojom ljepotom koja njezina čitatelja pretvori u prijatelja, ova knjiga je jedinstvena u hrvatskoj suvremenoj književnosti.

 

Božidar Alajbegović, 18. 3. 2017. Hrvatski radio 3, Bibliovizor

Radi se o intrigantnom, iznimno dobro i lijepo napisanom, skladno strukturiranom i fabularno vješto vođenom i zaokruženom, ali i značenjski, problematski i tematski bogatom te iznimno važnom romanu, koji neće izgubiti na važnosti ni za 20 ili 30 godina.

Emisiju poslušajte ovdje.

 

Davor Ivankovac, 16. 3. 2017. polja.rs

Mjestimice atmosferom, pa i konceptom, podsjeća na prvu sezonu Pravog detektiva (šuma, ubojstvo, dva na svoj način pomaknuta detektiva, rekonstrukcija iz više gledišta), a uvjeren sam, da ga se stavi na ekrane, mogao bi biti čak i bolji.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

 

Mira Muhoberac, 7. 3. 2017. Hrvatski radio 3, Signatura

Remek-djelo suvremene hrvatske književnosti…

Emisiju poslušajte ovdje.

 

Elizabeta Hrstić, 21. 2. 2017. Politika +

Novak je pravi majstor u spretnom balansiranju između intelektualnog poigravanja riječima, rečenicama i strukturom te istodobno toplog, ranjivo-emotivnog i napetog pripovijedanja običnom čitatelju koji želi dobru, moćnu priču u kojoj će prepoznati i neke intimne avanture duha. Priča jasno i sočno, ali detaljno i maksimalno slikovito, i između redaka uspije popuniti prostor za naše misli i slike, za naša čuđenja, nade, osmijehe, gorčinu i suze.

Cijeli tekst - ovdje.

Teofil Pančić, 3. 2. 2017. Globus

Kristian Novak vješto, moćno, zahuktalo a precizno gradi ovaj pandemonij, prikazuje ovaj kaleidoskop glasova i prizora, ovu gustu melasu karaktera i (ne)prilika, sreće koja je na dohvat, i nesreće koja nekako nije ni velika ni neizbježna: čini ti se, samo je malo nedostajalo, pa da sve bude kako treba. Samo što nikada ništa neće biti kako treba! Osobito u slučajnoj i naizgled nemogućoj vezi sredovječne „bjelkinje“ Milene, ionako već isključene iz „dobroga društva“ i mladoga Ciganina Sandija: jedno su drugome bili prilika, bit će posljednja, za drukčiji, dostojniji život. A Novak im je napisao jednu od dojmljivijih ljubavnih priča u posljednjim desetljećima.

Cijeli tekst – ovdje.

Ilina Cenov, 3. 2. 2017. Journal

Upravo sam pročitala roman Kristiana Novaka, ‘Ciganin, ali najljepši’. I sad tu moram staviti točku. I udahnuti. Prodisati. Jer ovo je djelo precizan, bolan, oštar i temeljit udarac u pleksus.

Cijeli tekst - ovdje.

Gea Vlahović, 26. 1. 2017. Book and More

(…) prepoznatljivo ‘novakovska’ ambiciozna fabularna višeslojnost krije u sebi izuzetno vješto pisanu literarnu poslasticu, dirljivu i napetu književnu bombu čija eksplozivna mješavina istinskih životnih strasti zarobljenih u kavezu sudbinskih zadanosti gotovo opipljivo odbrojava kroz svih 400-tinjak stranica knjige.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Davor Špišić, 3. 1. 2017. Civilka

Kristian Novak (fascinantna „Črna mati zemla“ očito je bila uvertira u erupciju) naprosto je „Ciganinom“ proizveo jedan od nekolicine vrhova književnosti ikad ispisane na našem jeziku, a užarenim standardima bez po muke ulazi i u najzahtjevnije svjetske antologije.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Miljenko Jergović, 24. 12. 2016. www.jergovic.com

Vrhunci Novakove proze, trenuci kada čitatelj uzdahne i pomisli gotovo je, ne može više i jače od ovoga, događaju se u kontinuitetu, negdje već od dvadesete stranice, ne vodeći nas nikamo dalje, kao što nas ni sam život nikamo ne vodi i kao što, recimo, Faulknerovi romani nemaju nikakvog uvira ni kraja.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Feri Lainšček, 26. 12. 2016. DlanMiPoTebiDiši

Najboljša knjiga, ki sem jo letos prebral (…). Sodobna hrvaška književnost je naposled dobila romanopisca res velikega formata.

Katarina Luketić, 22. 12. 2016. tportal.hr

… to je izniman roman i zbog svoje jezične dotjeranosti i dijaloške forme; i zbog tematike, značenjske mreže i snažne imaginativnosti. Roman koji dokazuje kako književnost doista ima moć obuhvatiti i protumačiti kompleksnost svijeta oko nas.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Mario Kolar, 22. 12. 2016. Vijenac

(…) čekanje se isplatilo, a očekivanja ostvarila. Ciganin, ali najljepši napet je, snažan, oštar, hrabar, intrigantan, potresan, topao, iskren, zanimjiv i dubok roman, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim i kojim Novak potvrđuje status jednog od najvažnijih hrvatskih pripovjedača.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Jagna Pogačnik, 17. 12. 2016. Jutarnji list

jagna-pogacnik Jedan od onih velikih romana koji se ne događaju često

Intrigantan i provokativan, realistički surov i lirski mekan, u podnaslovima označen fobijama koje su ga izazvale i koje i sam izaziva, „Ciganin, ali najljepši“ roman je, ali najbolji.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Denis Derk, 07. 12. 2016. emedjimurje.rtl.hr (Večernji list)

Kakav će biti odjek ovog romana u Hrvatskoj i napose u Međimurju, koje je puno tajni i šutnji? Hoće li biti predoslovnih tumačenja? Političkih čitanja? Uskogrudnih pojednostavljenja ili pak picajzlastih uopćavanja? Potpuno svejedno. Kristian Novak napisao je roman kojim se hrvatska književnost i hrvatsko društvo mogu ponositi. I to na duge staze.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Dinko Kreho, Booksa.hr

Općenito, prizori i zapleti iz života međimurskih Roma koji se nižu kroz Sandijevu pripovijest često su vrlo upečatljivi, i to na rijetko viđen način. Umjesto homogene ‘romske zajednice’, koja živi vlastitim ‘načinom života’, sa svojim ‘običajima’, kako bi izgledala predodžba iz multikulturalističkog imaginarija, spomenuta se populacija tu pojavljuje kao rascijepljena brojnim unutarnjim sukobima, podjelama, razlikama i hijerarhijama (ne najmanje onima klasnim i kastinskima).

Gordana Maloseja, 19. 11. 2016. Kvaka

Romanom Črna mati zemla, Kristian Novak je letvicu digao nebu pod oblake. Hoće li Ciganin, ali najljepši biti barem upola dobar roman? Budite bez brige, ovo je bomba!

Cijeli tekst pročitajte ovdje.