#alinajljepši već se izvodi na Studiju glume

Objavljeno Nov 14, 2016 u Blog

#alinajljepši već se izvodi na Studiju glume

Ciganin, ali najljepši otvara se prema prostoru izvedbe. Dok se kreće s punim pripremama za kazališnu premijeru Črne mati zemle (travanj 2017., ZKM), sedam ženskih monologa iz Ciganina izvode se na kolegiju Scenski govor pod mentorstvom Zlatka Ožbolta.

…pa će tako studentice glume na Sveučilištu Libertas vježbati izričaj na standardu i na kajkavskom upravo pomoću izvadaka iz mog novog romana. Tko je već bacio pogled na Ciganina…, mogao je vidjeti da je tekst satkan od nekoliko glasova u čijim se monolozima fingiraju dijaloške linije različitih likova. Za ženski glas odabrani su, naravno, dijelovi koje pripovijeda lik Milene.

Time se, prema riječima Zlatka Ožbolta, studij namjerava obogatiti suvremenim književnim tekstovima, koji pak sadržavaju aktualno stanje jezičnih varijeteta hrvatskoga. Ja se sigurno neću bunit’. Kad već nisam izdržao da se ne pohvalim da, kao, malo, jelte, pomažem Dori Ruždjak i Tomislavu Zajecu na adaptaciji ČMZ-a, pohvalit ću se i da ću malo pomoći prof. Ožboltu i njegovim studentima oko naglaska i semantike. Javim kad vidim kakvi su :).

O pripremama za premijeru ČMZ-a ne smijem previše. Samo ću reći da će s glumcima ansambla raditi i dr. sc. Ines Carović, sjajna mlada fonetičarka rodom iz Međimurja. Pogađate, cilj je da se replike na međimurskom kajkavskom izvedu što vjernije originalu.

Kad se već javljam, moram poslati jedan veliki slinavi HVALA svima koji su mi se došli javiti na štand u subotu, ali i svima koji su u drugim terminima kupili Ciganina… Knjiga je rasprodana negdje u nedjelju popodne, što me ostavilo šokiranim. A to da ste kupnjom poduprli ne samo sjajnog malog nezavisnog izdavača, Nakladu OceanMore, nego i sve nas koji smo radili na knjizi – urednika, lektoricu, korektora, grafičke dizajnere, tiskare, pa na kraju i malog mene – znate i sami. Hvala na tome i nadam se da će vam se Ciganin… barem malo uvući pod kožu.

 

 

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply